Woning AKE10

Thiers-Van Herreweghe architecten

Achtergevel© Thiers-Van Herreweghe

Voorgevel© Thiers-Van Herreweghe

Werffoto terras op kolommen© Thiers-Van Herreweghe

Werffoto terras op kolommen© Thiers-Van Herreweghe

Snede© Thiers-Van Herreweghe

Watertoetskaart

Architect
Thiers-Van Herreweghe architecten
Naam project
Woning AKE10
Ligging
Effectief overstromingsgevoelig gebied
Toepassing
Nieuwbouw
Type
Residentieel, eengezinswoning
Maatregelen
Waterdichte kelder, terras op kolommen, gedeeltelijke ophoging
Opgelegde maatregelen?
Neen
Fase
Voltooid (2010)

Waar?

“Het project ligt in een waterwingebied van de Antwerpse drinkwatermaatschappij Pidpa nabij het Klein Schijn te Schoten, in effectief overstromingsgevoelig gebied.”

 

Was er wateroverlast op het perceel?

“Na aankoop van de oorspronkelijke woning bleek de waterspiegel gelijk te liggen met de inkomdrempel. Een jaar na de aankoop kreeg de oorspronkelijke woning dan ook af te rekenen met wateroverlast  door overstromingen.”

 

Wat is het concept?

“Na een grondig vooronderzoek en een kostprijsvergelijking tussen renovatie en nieuwbouw, besloten we in overleg met de eigenaar de oorspronkelijke villa uit de jaren 1950 af te breken, inclusief fundering, en een waterbestendige nieuwbouwwoning te bouwen op een meter boven het maaiveld. De stedenbouwkundige voorschriften lieten een kroonlijsthoogte van zeven meter toe, een meter meer dan de standaard. Daardoor konden wij de woning een meter hoger plaatsen dan de nulpas van de oorspronkelijke woning, zonder een afwijking te moeten vragen.”

“De bio-ecologische woning in houtskeletbouw met bijhorende oranjerie fungeert als zomerwoning. De oranjerie is een polyvalente ruimte die onder andere dienst doet als sportruimte en muziekatelier. De ondergrondse kelder wordt gebruikt als garage en als werk- en bergruimte.”

 

Welke waterbestendige maatregelen hebt u genomen?

“De nulpas van de woning ligt een meter hoger dan het maaiveld. De ondergrondse kelder werd uitgevoerd als een waterdichte betonnen kuip die voldoende hoog boven het maaiveld uitkomt, zodat ventilatieopeningen mogelijk waren.”

“Het terrein werd aan de voorzijde mee opgehoogd om wateroverlast te voorkomen in geval de gracht aan de straat vol komt te staan. De oprit gaat eerst lichtjes omhoog voor hij afhelt naar het kelderniveau. Het terras achteraan rust op houten kolommen boven het maaiveld. Achter in de tuin werd een natuurlijke zwemvijver aangelegd.”

 

Wat is de structuur van de woning?

“De woning werd gebouwd met een betonnen, waterdichte kuip als fundering. Daarin zit een ondergrondse parkeerruimte met berging. Bovenop de kuip werden welfsels geplaatst. De rest is opgebouwd als een prefab houtskeletbouw.”

 

Welke technieken zijn er?

“De woning is uitgerust met een geothermische warmtepomp  (grond-water) en een compacttoestel voor zowel vloerverwarming-balansventilatie-luchtverwarming en sanitair warm water.”

 

Hoe zit de riolering in elkaar?

“De hemelwaterafvoer van de daken is aangesloten op een hemelwaterput. Het zwart water is aangesloten op een septische put van 7EI. Er is een aansluiting op de openbare riolering.”