Eigen woning en kantoor

Pascal Francois Architects

Voorgevel© Grazia Ike Branco en Bieke Claessens

Voorgevel© Grazia Ike Branco en Bieke Claessens

Zicht op tuin© Grazia Ike Branco en Bieke Claessens

Inplanting© Pascal Francois Architects

Grondplan© Pascal Francois Architects

Snedes in dwarsrichting© Pascal Francois Architects

Watertoetskaart

Architect
Pascal Francois Architects
Naam project
Eigen woning en kantoor
Ligging
Aalst, effectief overstromingsgevoelig gebied
Toepassing
Nieuwbouw
Type
Residentieel en utilitair, eengezinswoning en architectenbureau
Maatregelen
Overstroombare kruipkelder, gedeeltelijke ophoging
Opgelegde maatregelen?
Neen
Fase
Voltooid (1999)

Waar?

“Het gebouw dat dienst doet als woning en architectenkantoor, ligt in effectief overstromingsgevoelig gebied te Aalst.”

 

Was u op de hoogte van de mogelijke risico’s op wateroverlast bij aankoop van het perceel?

“Ik ben zelf afkomstig uit de onmiddellijke omgeving en wist dat er verderop in de straat af en toe problemen met wateroverlast waren. De laag gelegen omgeving bevindt zich in de nabijheid van een beek. De aankoop gebeurde eerder toevallig: de buren verkochten een deel van hun eigendom.”

 

Legde de gemeente maatregelen op?

“Neen. De omgeving stond weliswaar gekend als een gebied waar men de nodige omzichtigheid aan de dag moest leggen, maar was nog niet ingekleurd als overstromingsgevoelig gebied.”

 

Welke waterrobuuste maatregelen hebt u genomen?

“De buurman van wie ik het stuk grond kocht, woonde er al heel zijn leven. Hoewel er in het verleden problemen met wateroverlast waren, had hij zelf nog nooit water in zijn woning gehad. We hebben daarom dezelfde nulpas genomen als bij hem. De woning is gefundeerd op een overstroombare kruipruimte en de nulpas ligt ongeveer een meter boven het straatniveau.”

“Een deel van het perceel is opgehoogd waar tuin en leefruimtes aan elkaar grenzen, zodat binnen en buiten een doorlopend geheel vormen. Aan de voordeur hebben we dat niet gedaan, waardoor de wand van de kruipkelder daar over circa een meter hoogte zichtbaar is.”

 

Wanneer werd de woning opgeleverd?

“In 1999.”

 

Hebt u sindsdien problemen van wateroverlast gekend?

“We zijn in 1999 verhuisd. Achter de tuin loopt een beek die Aquafin gebruikt als back-up wanneer de Molenbeek verzadigd geraakt en het hemelwater niet meer kan slikken. Eind 1999 hadden we wateroverlast doordat een boer de beek had afgedamd om zijn dieren drinkwater te kunnen geven. Daardoor fungeerde de overstort niet meer en kwam het terrein blank te staan. Achteraan de tuin had zich een echt meer gevormd. Ter hoogte van de niet opgehoogde delen aan de woning ontstond een snel stromend riviertje dat het water naar de straat loodste, waar een paar centimeter water stond. Verder hebben we geen wateroverlast gehad. Als het gedurende een paar weken regent, staat er een paar centimeter water in de kruipruimte, maar dat komt eerder van onderuit.”

 

“Een tijdje geleden stond onze verzekeringsmaatschappij aan de deur met de mededeling dat onze woning in risicogebied voor overstromingen ligt. Wij hebben toen gereageerd dat we nog nooit schade hebben ondervonden. De verzekeringsmaatschappij had bovendien geen rekening gehouden met de investeringen die Aquafin de laatste jaren had gedaan, onder andere in de aanleg van een grote rioleringscollector in de straat. Uiteindelijk is onze makelaar tussenbeide gekomen.”

 

Hoe is het gebouw ontsloten?

“Aan de voorzijde via een langzame helling. Aan de achterzijde bevinden binnen en buiten zich op hetzelfde niveau.”

 

Hoe is de woning opgebouwd?

“De woning is gefundeerd op stroken. Tussen de vloerplaat en de fundering bevindt zich de overstroombare kruipkelder die 1,30 meter diep is. Je kunt er gebukt rondlopen. Het ondergronds metselwerk is aan de binnenzijde onbehandeld gebleven. In de kruipkelder is een vloer in zuiverheidsbeton gestort. De afvoerleidingen zijn bevestigd aan de vloerplaat van de gelijkvloerse verdieping.”

“Constructief is de woning een traditionele massiefbouw met een gevelafwerking in rode parementsteen.”

 

Hoe werkt de riolering?

“Het RWA-tracé is aangesloten op een hemelwaterput. Een buffering is er niet. In Aalst zijn het hoofdzakelijk kleigronden, dus infiltratie werkt hier niet.”

“Er zijn geen terugslagkleppen op de afvoerleidingen. Omdat de woning een meter boven straatniveau is gebouwd, konden de afvoeren gravitair verlopen.”