1. De Maasvilla's te Ohé en Laak

 

Naam project                  

Maasvilla’s Ohé en Laak

Architect                           

Factor Architecten

Ligging                                

Ohé en Laak – Gemeente Maasgouw(Limburg, NL)

Opdrachtgever / Ontwikkelaar / Bouwer              

Dura Vermeer, Ohé en Laak VOF                                                                

Datum realisatie            

2011-2012 (eerste 6 woningen opgeleverd in 2012)

De Maasvilla's te Ohé en Laak (Dura Vermeer)

Het project van de Maasvilla’s te Ohé en Laak bestaat uit 16 drijvende woningen en 16 amfibische woningen. De Maasvilla's liggen in een plas ten zuiden van het dorp Ohé en Laak in Nederlands Limburg. De plas staat in open verbinding met de Grensmaas die toegang geeft tot de Maasplassen, één van de grootste aaneengesloten watersportgebieden van Nederland. Bijzonder aan de locatie van de woningen is de buitendijkse ligging. Bouwen in een rivier is slechts op enkele locaties in Nederland toegestaan. Het project van de Maasvilla’s is een van die vijftien ‘EMAB-locaties’, gebieden die in 2005 door de toenmalige Nederlandse ministeries van VROM (volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu) en Verkeer en Waterstaat werden aangewezen om te ‘experimenteren met aangepast bouwen’ – vandaar de afkorting - in buitendijks rivierbed.

 

Het waterpeil in de plas kan tot acht meter schommelen.

 

Vier steigers verbinden elk acht woningen. De eerste vier woningen aan elke steiger zijn amfibische gebouwen. Zij rusten in normale omstandigheden op een droge ondergrond. Als het waterniveau stijgt, gaan ze drijven. De vier woningen aan de kop van de steiger zijn permanent drijvend.

De woningen zijn V-vormig ingeplant om een maximaal uitzicht vanuit elke woning te creëren. De balkons zitten op de hoek van de woningen richting het water.

 

Het dak van de woningen is schuin naar de waterzijde gericht en refereert aan zeilen.

 

Opbouw

 

Het drijflichaam bestaat uit een betonnen kuip die werkt volgens de wet van Archimedes. De bovenbouw is samengesteld uit een houtskeletbouw om het eigen gewicht van de woningen zo laag mogelijk te houden. Tussen de betonnen kuip en de bovenbouw zijn houten kolommen met daartussen raampartijen geplaatst. Om de golfslag te breken, steekt de betonrand 60 cm boven het waterniveau uit.

De Maasvilla's (120 m²) hebben twee verdiepingen. De slaapkamers liggen gedeeltelijk onder de waterlijn.

 

Toegankelijkheid

 

De woningen zijn geclusterd per acht wooneenheden. De ontsluiting gebeurt via een loopbrug naar de steiger die de woningen met elkaar verbindt.

 

Meer informatie over dit project op www.maasvilla.nl

De Maasvilla's te Ohé en Laak (Dura Vermeer)

2. Port X, Praag

 

Naam project                  

Port X home                     

Architect                           

Atelier SAD (architecten Jerry Koza& Adam Jirkal met ir. Tomas Kalhaus)

Ligging                                

Vltava River, Praag (CZ)

Bouwheer                         

-                             

Datum realisatie            

2009-2011

Port X, Praag (Port X)

Port X is een prototype ‘amfibisch gebouw’, ontwikkeld door het Tsjechische architectenbureau Atelier SAD. Het concept bestaat uit een aantal C-vormige segmenten die aan elkaar geschakeld worden en toelaten om het gebouw te allen tijde aan te passen aan de gebruiker en zijn behoeften. Port X kan zowel op het land als op het water geplaatst worden.

 

Opbouw

 

Het gebouw bestaat uit twee onderdelen: de ponton die dienst doet als fundering en drijflichaam, en de geschakelde segmenten. Vloer, wand en plafond van de segmenten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de C-vormige opbouw van elk segment. Die opbouw laat toe om een zijde van Port X volledig open te werken en maximaal in te vullen met glaspartijen. Dat verhoogt sterk de wisselwerking tussen gebouw en omgeving.

 

Technieken

 

Elektriciteit, water en gas worden in het gebouw getrokken via flexibele kabels. Het gebouw wordt verwarmd met vloerconvectors.

 

Toegankelijkheid

 

Port X beweegt op een natte ondergrond mee met het niveau van het water. Het prototype op de Moldau is uitgerust met een flexibele loopbrug die te allen tijde de toegang tot het gebouw garandeert.

Port X, Praag (Port X)