1. Nesselande

 

Naam project                  

Wonen boven water    

Architect                           

Attika Architekten

Ligging                                

Nesselande, Rotterdam                                             

Opdrachtgever               

Baas en Groen Vastgoedontwikkeling                 

Datum realisatie            

2006

Wonen boven water, Nesselande (Marcel Bakker)

Het project ‘Wonen boven water’ in Nesselande (Rotterdam) bestaat uit negen paalwoningen, ontworpen door Attika Architekten.

 

“Een afwisselend gegroepeerde cluster van negen paalwoningen in twee typen voegt een nieuw woonmilieu toe aan de Rotterdamse nieuwbouwwijk Nesselande. Met de expressieve plastiek en ruime boven het water hangende terrassen vormt het project een herkenningspunt in de wijk.” Citaat Attika Architekten

 

Attika Architekten liet zich inspireren door de bijzondere kenmerken van de locatie en door de vraag om binnen het stedenbouwkundig plan duidelijke herkenningspunten te creëren. De woningen hebben een sterk op het water gerichte geleding, die benadrukt wordt door de dakvormen, de positie van de buitenruimten en de belangrijkste openingen voor licht en zicht.

 

Opbouw

 

De woningen zijn opgebouwd uit een ter plaatse gestorte vloerplaat in gewapend beton, die steunt op vierkante prefab betonnen palen. De funderingspalen steken een stuk boven het waterniveau uit en blijven daardoor gedeeltelijk zichtbaar. De woningen lijken boven het waterniveau te zweven. De bovenbouw is opgebouwd in een houtskeletstructuur.

 

De gelijkvloerse verdiepingen hebben een gevelafwerking in rode baksteen. De bovenverdiepingen werden afgewerkt met een gevelbekleding van genuanceerde en geschubde leien, die de associatie met het water versterkt.

 

Het terras en de loopbrug naar de woning zijn opgebouwd uit een structuur van thermisch verzinkte stalen liggers en hardhouten balken. Voor de afwerking viel de keuze op een houten beplanking.

 

Technieken

 

De afvoerbuizen van de woningen zijn uitgevoerd in PVC. Het hemelwater dat op het dak van de woningen valt, wordt via afvoeren in PVC geloosd op het open water.

 

De woningen zijn uitgerust met een centrale verwarmingsinstallatie met radiatoren.

 

Toegankelijkheid

 

De woningen zijn gegroepeerd rond drie gemeenschappelijke parkeerzones. Elke woning beschikt over twee eigen parkeerplaatsen. Daarnaast zijn er vrije parkeermogelijkheden langs de weg. Vanaf de parkeerplaatsen geven individuele loopsteigers toegang tot de woningen.

Wonen boven water, Nesselande (Attika Architekten)

Wonen boven water, Nesselande (Attika Architekten)