Het wet proof concept zal de komende jaren ongetwijfeld meer worden ingezet om schade ten gevolge van overstromingen te voorkomen. Maar tot nog toe zijn er, zowel in het buitenland als in Vlaanderen, weinig of geen gekende voorbeelden van gerealiseerde wet proof gebouwen.
In de buurlanden zijn verscheidene brochures beschikbaar waarin is opgelijst hoe we een gebouw wet proof kunnen beschermen. Die informatieve publicaties geven ook een aantal aanbevelingen wat het materiaalgebruik en de opbouw van wanden en vloeren betreft. Veelal wordt verwezen naar schematische voorstellingen van hoe een wet proof gebouw er zou kunnen uitzien en welke de aandachtspunten zijn.
Omdat de eigenaar doorgaans het initiatief neemt voor een wet proof concept en zelf instaat voor de uitvoering, zonder tussenkomst van een externe partij zoals een architect of stabiliteitsingenieur, zijn er weinig referentieprojecten geregistreerd. De doe-het-zelf-aanpak is ook allerminst vanzelfsprekend. Een goede uitvoering vergt een uitgebreide technische kennis van waterdichte aansluitingen, materiaalgebruik en andere zaken. Maar die kennisopbouw is vandaag nog in volle ontwikkeling.

Isuagcenter.com